Hardwood floors have been discovered below hidden below layers of linoleum in this Southie kitchen.DAVID WEST/Born Imagery

This South Boston kitchen introduced the regular troubles: not plenty of storage, not ample counter room, not adequate sunlight. Katie Boucher, a designer at Proper Angle Kitchens & Structure, took down a wall to open up the kitchen area to the residing location, received rid of an unneeded doorway to the porch, and added home windows. “The kitchen was relegated to the again and still left partitions,” Boucher suggests. “We reconfigured it into a U-form.” Not just one to allow option for storage go to waste, the designer also layered a pantry cabinet above the chimney upcoming to the fridge. “Space arrives at a top quality in the city—you’ve received to make the most of it,” she states.

1 The team identified original hardwood floors underneath levels of linoleum. “Preserving them extra so a great deal character,” Boucher states. “You can see each and every nail gap.”

2 The dropped ceiling was torn out to restore the room to its 10-foot height, then the cabinetry was introduced all the way up. “It helps make feeling to capitalize on vertical square footage,” Boucher states.

3 Boucher centered the sink on the again wall, enlarged the window, and added sconces, turning the tableau into a focal stage which is visible when you walk into the property.

4 Brass bistro shelves permitted the householders to centralize their greenery in just one sunny place. “No much more jogging from one particular conclude of the residence to the other to drinking water them,” Boucher claims.

5 After experimenting with distinct components finishes, Boucher chose brushed brass since it pops towards the darkish gray cabinetry. As for her philosophy on mixing metals, the designer advises incorporating more than one aspect in every end.

6 To stay within just the spending plan, the owners created and developed the hood themselves working with white birch and crown molding leftover from the cabinetry. Painting it white keeps the upper space airy.


Marni Elyse Katz is a regular contributor to the Globe Journal. Deliver responses to [email protected]